تاسیسات موتورخانه ساختمان

دانستن اینکه سیستم تاسیسات موتورخانه ساختمان چگونه است و از چه اجزای تشکیل شده است، کمک شایانی به شما در تعمیر موتور خانه و نگهداری موتور خانه خواهد کرد. بطور کلی موتور خانه ساختمان نوعی سیستم گرمایشی سرمایشی است و طرز کار موتورخانه به این صورت است که به کمک فن کویل و رادیاتور محیط مورد نظر شما را در زمستان، گرم و در تابستان، خنک می‌کند.

انواع موتورخانه ساختمان

  • موتورخانه های صنعتی
  • موتورخانه های اداری
  • موتورخانه ساختمان مسی
  • موتورخانه خانگی
  • موتورخانه های بیمارستانی

مزایای نصب تاسیسات موتورخانه

  • هزینه اولیه ی پایین تر.
  • هزینه ی دوره ای کمتر.
  • بازده انرژی بیشتر.
  • رزرو حرارتی در گرمایش، تهیه آبگرم و سرمایش.
  • شرایط مطلوب و آسایش بالا در سرمایش.
  • امکان بهبود شرایط کلی ساختمان مانند فشار آب کلی.
  • امکان تصفیه مجدد و بهداشتی سازی آب شرب.
  • امکان جدا سازی آب شرب و آب بهداشتی در ساختمان هایی که دست رسی به قنات یا چاه دارند و بسیاری مزایای دیگر.

نحوه عملکرد کلی موتورخانه

به صورت کلی طرز کار موتورخانه از سه جز زیر تشکیل شده است:

  • مولد های حرارتی

در سیستم های حرارتی مولد های گرما دیگ یا بویلر ها هستند که در ادامه به صورت کامل توضیح داده می شوند.

  • مبدل های حرارتی

گرمای تولید شده در مولد حرارتی از طریق مبدل های حرارتی به داخل ساختمان منتقل می شوند. مبدل های حرارتی به دو دسته کلی تقسیم می شوند که دسته اول جهت گرم کردن آب گرم مصرف داخل خانه هستند مثل منابع کویلی، منبع دو جداره ، آبگرمکن صفحه ای و دسته دوم مبدل های حرارتی جهت گرم کردن واحد و ساختمان هستند مانند رادیاتور ها، فن کوئل ها و هواساز ها.

  • لوله های رابط

لوله های رابط نقش انتقال گرمای سیال به مبدل های حرارتی و بازگرداندن آن به مولد های حرارتی دارند.

اجزا و تجهیزات موتورخانه ساختمان

  • وسایل تولید حرارت، دیگ یا بویلر موتورخانه (Boiler)

از معمول ترین مولد های گرمائی ،دیگ های حرارت مرکزی می باشند . در دیگ ها انرژی حرارتی از سوخت پکه توسط مشعل تولید حرارت می نماید گرفته شده و به آن داده می شود . بسته به نوع مصرف، آب می تواند در دیگ ها به آب گرم (87 درجه سیلسیوس)، آب داغ (200 درجه سیلسیوس با افزایش فشار آب) و یا بخار تبدیل شود لذا دیگ ها به سه نوع دیگ آبگرم ، آب داغ و دیگ بخار تقسیم می شوند .در دیگهای آب گرم انرژی حرارتی تولید شده توسط مشعل، آب گرم یا داغ را تولید می نماید و سعی می شود که از تولید بخار جلوگیری به عمل آید زیرا در این دیگ ها کنترل و سوپاپی جهت بخار ایجاد شده وجود ندارد و در صورت تولید بخار به دیگ آسیب می رسد. دیگ های آب گرم از نظر جنس و ساخت به دو نوع : چدنی و فولادی تقسیم می شوند دیگهای موجود با ظرفیت 150000k col با سوخت گاز شهری مشغول به کار می شوند و در معمولاً دمای مورد نظر روی 80 درجه ست می شود.

نصب و تعمیرات بویلر موتورخانه

  • مشعل موتورخانه ساختمان

مشعل موتورخانه ساختمان زیر دیگ قرار دارد و وظیفه‌ی آن گرم کردن آب موتورخانه است و سوخت آن از طریق گاز شهری و یا گازوئیل تامین می‌شود. نکته مهم درمورد مشعل سیستم موتورخانه ساختمان این است که در محل لوله اتصال گاز به مشعل باید حتما یک فیلتر تعبیه شود تا مانع از ورود ذرات موجود در هوا به درون مشعل شود.

نصب و تعمیرات مشعل تاسیسات موتورخانه

  • چیلر موتورخانه ساختمان (CHILLER)

چیلر یک سیستم تبرید است که می تواند تراکمی یا جذبی باشد و برای تولید آب سرد به منظور اهداف تهویه مطبوع مورد استفاده قرار می گیرد. در ماشینهای مبرد تراکمی ،مقداری کار در Comperssor انجام می شود ،کمپرسور بخار مبرد را متراکم نموده و فشار و دمای آن را افزایش می دهد. مبرد در condenser حرارت دریافت کرده را به محیط پس داده و تقطیر می شود . مبرد مایع بعد از عبور از شیر انبساطExpantion Valve وارد Evaporator شده ودراثر ازدیاد حجم ،حرارت محیط اطراف را کسب می کند و در نتیجه هوای اطراف اواپراتور خنک می شود . اگر از یک مبدل پوسته لوله در اواپراتور استفاده شود می توان آب خنک برای سرمایش ساختمان استفاده نمود.

نصب و تعمیرات چیلر تاسیسات موتورخانه

  • برج خنک کن تاسیسات موتورخانه (Cooling tower)

گرمایی که در سیکل کار چیلر در کندانسور دفع شده به آب داده می شود، آبی که به اینصورت گرم شده به برج خنک کن منتقل می گردد تا گرمای خود را درآنجا به محیط اطراف بدهد. نحوه عمل در برج بدین صورت است که آب از بالا به پایین پاشیده می شود و در حین عبور از قسمت های داخلی برج ،با وزش هوا، قسمتی از گرمای آب به محیط داده می شود و مقداری از حرارت باقیمانده نیز ضمن تبخیر ذرات آب (که با گرفتن گرما همراه است ) خنثی می شود ، پس از این مراحل آب در تشتک زیربرج جمع شده و جهت برقراری مجدد سیستم وارد چیلر می شود. وزش هوا در داخل برج معمولاً به وسیله هوا ده یا بادرسان صورت می گیرد . بادرسان ها از نوع پروانه ای و یا سانتریفوژ هستند.

  • منبع انبساط موتورخانه ساختمان

در موتورخانه ساختمان با توجه به اینکه افزایش دما موجب افزایش حجم آب نیز می‌شود، برای اینکه این افزایش حجم به سایر تجهیزات سیستم موتورخانه ساختمان آسیبی وارد نکند، باید قطعه ای از لوله ها محافظت کرده و مانع از ترک خوردگی آنها شود، در سیستم موتورخانه ساختمان به این قطعه منبع انبساط می‌گویند. منبع های انبساط در دو نوع باز و بسته موجود می‌باشند و هنگامی که آب سیستم تمام شود، آب موجود در منبع انبساط موتورخانه ساختمان به سیستم منتقل خواهد شد.

  • پمپ موتورخانه ساختمان

از پمپ در موتورخانه ساختمان برای گردش آب در شوفاژ و شوفاژخانه و انتقال آب با ایجاد فشار استفاده می‌شود. پمپ ها در ابعاد و ظرفیت های مختلفی موجود می‌باشند و وظیفه اصلی آن ها در سیستم موتورخانه ساختمان، انتقال آب گرم شده توسط دیگ ها به خطوط لوله ها می‌باشد.

 

پمپ تاسیسات موتورخانه 

  • تجهیزات تبادل گرما و سرما

پس از اینکه آب گرم و سرد توسط دیگ ها و چیلر ها تولید شدند؛ باید از طریق لوله‌ها به محیط انتقال داده شوند که توسط تجهیزاتی از جمله شوفاژ، رادیاتور، فن کویل و … که وظیفه تهویه مطبوع محیط را به عهده دارند انتقال داده می‌شوند و موجب گرم و یا خنک شدن محیط خواهند شد.

  • هوا ساز تاسیسات موتورخانه ( Air Handler unit)

دستگاه هواساز عمل تهویه مطبوع زمستانی و تابستانی را انجام می دهد . هوای تازه با هوائی که توسط کانال های برگشتی جمع آوری شده ودر محفظه اختلاط (Mixing box) مخلوط شده و پس از عبور از کویل حرارتی و یا برودتی و رطوبت زن (humidifier) به وسیله بادرسان به کانال رفت داده شده و از آنجا هوای مطبوع (Conditioned air) که دارای شرایط مورد نیاز می باشد به اتاق های مختلف توزیع می شود سرعت هوا روی کویل سرد معمولاً 500fpm اختیار می شود .
در هوا سازهای مربوط به موتورخانه عمل رطوبت زنی توسط روش (Steamjet) صورت می گیرد که با این روش بخار مستقیماً وارد محیط می شود ، در صورتی که عمل رطوبت زنی توسط لوله آب و افشانک های متعدد صورت پذیرد روش بهتری است . زیرا از روش بخار معمولاً در صنایع استفاده می شود.

نصب هواساز تاسیسات موتورخانه 

  • سختی گیر آب در تاسیسات موتورخانه

سختی آب به مجموعه املاح منیزیم و کلسیم موجود در آب گفته می شود به عبارت دیگر املاح فات چون آهن ـ کلسیم ـ منیزیم ـ آلومینیم در آب ایجاد سختی می کنند. در آبهای صنعتی بالابودن سختی سبب رسوب سخت روی جدار لوله ها و دیگ های بخار می گردد که علاوه بر افزایش افت فشار در طول لوله باعث کاهش ضریب انتقال حرارت نیز می گردد .

  • کندانس یونیت (condans unite)

دراین سیستم برعکس برج خنک کن که آب نقش سیال واسطه را ایفاءمی کند ، گاز داغ خارج شده از کمپرسور مستقیماً وارد کندانسور هوائی شده و گرمای خود را به محیط می دهد . گاز داغ معمولاً ازداخل کویل های مارپیچی که روی آنها پره FIN تعبیه شده عبور می نماید و عمل انتقال حرارت توسط وزش اجباری بادرسان پروانه ای صورت می گیرد این دستگاه ها در روی پشت بام نصب می شوند تابرای ایجاد هوای بدون رطوبت استفاده شود.

طرز کار موتورخانه ساختمان

تا اینجا اجزای تشکیل دهنده موتورخانه ساختمان را بررسی کردیم، در این قسمت نحوه عملکرد و طرز کار موتورخانه ساختمان را به طور خلاصه برایتان توضیح خواهیم داد. طرز کار موتورخانه ساختمان به این صورت خواهد بود که بعد از اینکه آب از سختی گیر عبور کرد و وارد بویلر و یا چیلر شد. آب گرم و یا سرد تولید شده، در لوله های جداگانه قرار می‌گیرند و بعد از آن نوبت به پمپ خواهد رسید. پمپ وظیفه پمپاژ آب به تمامی لوله های آب گرم و سرد مصرفی ساختمان و سیستم های سرمایشی و گرمایشی مانند فن کویل و شوفاژ را بر عهده دارد. در نهایت بعد از تامین آب سیستم های سرمایشی و گرمایشی، محیط منزلتان به‌خوبی در زمستان، گرم و در تابستان، سرد خواهد بود.

نحوه کار موتورخانه ساختمان 

 

 

 

 برای اطلاعات بیشتر و جهت دریافت مشاوره رایگان و خدمات تاسیسات ساختمان از طریق فرم تماس با ما یا راه های ارتباطی تاسیس کاران، با ما تماس بگیرید.

 

مطالب مرتبط سایت رسمی تاسیس کاران:

 

 

 

 

 

 

 

 

تاسیسات استخر و جکوزی | تاسیس کاران

نصب موتورخانه در پشت بام | مزایای موتورخانه بامی

تاسیسات موتورخانه ساختمان

آب ,موتورخانه ,های ,ساختمان ,ها ,  ,موتورخانه ساختمان ,می شود ,    ,آب گرم ,های حرارتی ,تاسیسات موتورخانه ساختمان ,سیستم موتورخانه ساختمان ,انبساط موتورخانه ساختمان ,منبع انبساط موتورخانه

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

بهینه سازی سایت برای گوگل و موتورهای جستجو کارآفرینی رضا فخری رزمیکار کرمانشاهی خط سوم | شمس تبریزی انجمن انتظامات نمونه دکتر احمد ام پی فایل - مرجع خرید فایل های دانشگاهی بشارت کلام عیسی مسیح idehmedia راهنمای خرید و تعمیر لوازم خانگی بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجه